Spring til indhold

Fra foreningsmarked til

EU’s 17 bæredygtige verdensmål

Men vi gør noget andet!

Under hele corona-nedlukningen, har det været en stærk tendens i foreningslivet, at mange har fundet på nye og kreative løsninger, for fortsat at kunne tilbyde meningsfulde fællesskaber og aktiviteter. Og også Frivilligcenter Svendborg har lagt hovedet i blød, for at finde på et – corona-sikkert – alternativ til foreningsmarkedet.

”Vi har arbejdet på højtryk for at lave en, ganske anden type, synlighed af de lokale foreninger – og vi tør godt at røbe allerede nu, at det kommer til at handle om bæredygtighed og de 17 verdensmål – hvor også de frivillige sociale foreninger kan gøre en kæmpe forskel!”, Siger Gry Marcussen

Bæredygtighed er for alle

Og det er et hot tema, bæredygtighed, der i den grad er oppe i tiden.

Her i efteråret har ”Frivillig Fredag”, den landsdækkende frivilligfejring landet over i uge 39, bæredygtighed som tema, den lokale forening ”Øko-net” lancerer en månedlang festival i Svendborg med bæredygtighed som tema fra d. 11. september – 11. oktober 2020 og ”Cittaslow” arbejder som altid – også i år – med bæredygtighed. Og Frivilligcenter Svendborg hopper nu med på den grønne bølge.

Foreningslivet kan gøre en bæredygtig forskel.

”Planen er at vi laver en ”17 verdensmål-stafet”, hvor frivillige sociale foreninger kan tilmelde sig som stafetholdere. Stafetten indeholder både en letforståelig information om de 17 verdensmål, gode bud på hvordan vi alle – også foreninger – kan bidrage med at gøre en forskel, samt en opsamling af foreningernes egne forslag til, hvordan vi let kan leve mere bæredygtigt.”, forklarer Gry Marcussen. Stafetten sluttes af med præmiering af de tre bedste indkomne forslag til, hvordan vi alle let kan gøre en bæredygtig forskel i vores hverdag. Stafetten skydes i gang 1. oktober og slutter 1. december 2020.

Frivilligcenter Svendborg har i sidste øjeblik måtte sadle om, da årets foreningsmarked aflyses på grund af coronasituationen.

Frivilligcenter Svendborg fejrer og synliggør de lokale frivillige sociale foreninger med Foreningsmarked på Ramsherred.

Frivilligcenter Svendborg, en del af foreningen Kontakt mellem Mennesker, har gennem de sidste 19 år arrangeret foreningsmarked for byens godt 100 frivillige sociale foreninger på torvet i Svendborg. Arrangementet giver foreningerne mulighed for at synliggøre deres vifte af aktivitetstilbud for Svendborgenserne.

”Vi er selvfølgelig ærgerlige over, at det ikke kunne lykkes i år at afholde foreningsmarkedet – men vi har stor respekt for, at vi ikke skal være med til at bidrage til en potentiel smittespredning, ved at samle en masse mennesker på ét sted.” Udtaler Gry Marcussen, ansat i Frivilligcenter Svendborg.

Og hun fortsætter: ”Særligt fordi, at mange af foreningernes tilbud er rettet mod grupper af borgere, som vi netop nu skal passe ekstra godt på. Derfor oplever vi også, at foreningerne har stor forståelse for, at det ikke lige er i år, at vi skal stå tæt sammen fysisk.”

17 verdensmål til stafetrør

FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling kort fortalt

– det handler om at gøre verden til et bedre sted.

FN vedtog i 2015 17 verdensmål, der tilsammen danner rammen for den globale udviklingsindsats frem mod 2030. Verdensmålene er universelle, gensidigt afhængige og balancerer de tre dimensioner af bæredygtig udvikling – økonomisk, socialt og miljømæssig.

Danmark ligger ifølge internationale analyser i den absolutte top blandt verdens lande i forhold til at realisere verdensmålene. Danmark er ikke forpligtet i forhold til verdensmålene ud over det, der fastlægges i dansk lovgivning.

Det kan dog give rigtig god mening, at vi alle ser os selv som en del af den globale værdikæde, da det er lokalt, at målene kan omsættes til konkrete løsninger og indsatser.

Og det behøver slet ikke at være så svært som det lyder – Frivilligcenter Svendborg ønsker med Verdensmål-stafetten til de frivillige sociale foreninger, at gøre de 17 verdensmål letforståelige, enkle at praktisere og sjove at arbejde med.

På vores website bruges cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Ved fortsat brug af websiden godkender du brugen af cookies  Læs mere