Spring til indhold

Narges' kvinder udgiver kogebog

Narges' kvinder udgiver kogebog
Madina Uzbak ælter dej til naanbrød. Mel, salt, sukker, yoghurt, nigellafrø, gær og olie finder vej til den store gryde, inden hun hælder vand over. Ingen af ingredienserne bliver målt eller vejet. - Hvor meget sukker kom du i, spørger Narges Samimi (længst til højre) og en af de andre kvinder tegner en cirkel i sin håndflade for at vise mængden af sukker. Foto: Katrine Becher Damkjær

Den iranske kvinde Narges Samimi startede i 2014 Café hos Narges for at give kvinder fra forskellige kulturer mulighed for at mødes og få et netværk og fællesskab over et let måltid mad lavet af kvinderne selv. Fem år efter er en kogebog på vej.

Svendborg: Duften af lammekød kildrer næsen i det lille køkken i kælderen under Frivillighuset i Havnegade.

Fire kvinder trisser rundt med forskellige gøremål. Der bliver stegt, hakket og æltet. Og der bliver sludret og grinet. Tre af kvinderne er fra Afghanistan, og den sidste er fra Iran. Hun hedder Narges Samimi, og det er på grund af hende, kvinderne er her.

Narges Samimi startede Café hos Narges i 2014, og hver onsdag samler hun kvinder fra op mod 14 forskellige nationaliteter til fællesspisning. Kvinderne laver mad på skift, og i dag tilbereder de afghanske kvinder retten qabili palau; lam, ris og gulerødder smagt til med rosiner, spidskommen og kardemomme.

– Det giver kvinderne et fællesskab og et netværk, fortæller Narges Samimi.

– I starten fik de samvær her i caféen, men nu får de nærvær. Mange af dem er blevet veninder og mødes også uden for caféens åbningstider. De har det godt med hinanden, de hygger sig og de glemmer, siger Narges Samimi med henvisning til, at flere af kvinderne er flygtet fra krig i de lande, de kommer fra.

– Når de kommer her, er de måske trætte og nedtrykte, men jeg ser, at de går glade og opløftede herfra, uddyber hun.

Og det er nemt at forstå, at man bliver glad af at komme i caféen. Køkkenet er lunt og hyggeligt, der er krydret te på kanden og snakken går, mens gryderne snurrer og duften af spidskommen og kardemomme spreder sig ud på gangen og op i resten af Frivillighuset.

Endnu en kvinde træder ind i det duftende køkken, og smil og hilsner bliver delt. Kvinden hedder Sara Mellson og er en af de danskere, der kommer i caféen. Det har hun gjort i cirka et års tid, mens hun har været på barsel.

– Det her sted er fuld af gode historier og gode smagsoplevelser, konstaterer hun, og netop de gode historier og de gode smagsoplevelser gav hende og Narges Samimi idéen til, at kvinderne skulle lave en kogebog med alle de forskellige retter, der bliver serveret i caféen.

– Det er en god idé at anerkende dem, for det de kan og gør. Og her har de et frirum. Narges møder kvinderne åbent og fordomsfrit, og her er der ingen, der kræver noget af dig, men alle får noget. Mad er ikke så konfliktfyldt, og derfor kan alle være med, funderer Sara Mellson, der har været med til at fundraise penge til kogebogen.

Narges Samimi uddyber:

– Kvinderne blev så glade, da de hørte om kogebogen. Det betyder rigtig meget for dem, for det viser, at de har en værdi, og at de kan bidrage med noget.

Kogebogen forventes at være på gaden midt i 2020.

Fyns Amts Avis, 06.10.19
Katrine Becher Damkjær kada@fyens.dk
Narges’ kvinder udgiver kogebog

På vores website bruges cookies til at huske dine indstillinger, statistik og personalisering af indhold. Ved fortsat brug af websiden godkender du brugen af cookies  Læs mere